Selasa, 2 Julai 2013

682. Bawang putih baik untuk kesihatan.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ  , الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ , الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ ,  مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ , إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ , اهْدِنَا الصِّرَاطَ المُسْتَقِيمَ  , صِرَاطَ الَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ , غَيْرِ المَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ.


Assalamualaikum w.b.t/السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه
. 006. Nota Buat Pengunjung Blog.. KLIK UNTUK KE MENU UTAMA. eaho. 

"..KEHIDUPAN DUNIA HANYALAH KESENANGAN YANG MEMPERDAYA" [QS. AL 'IMRAN (3):185]

By Ashraf Nasser | Tupai –  Pasti ramai yang tidak suka dengan bawang putih terutamanya golongan remaja kerana baunya yang kurang menyenangkan.

Namun tahukah anda bahawa bawang putih ini mempunyai pelbagai kebaikan dan khasiat untuk kesihatan kita?

Mengurangkan risiko angin ahmar Bawang putih mampu penghasilan oksida nitrik pada dinding saluran darah yang membantu untuk mengembang dan mengawal tekanan darah dengan baik bagi mengelakkan risiko darah tinggi dan angin ahmar.

Mengurangkan risiko kanser Kaya dengan anti oksidan seperti selenium, bawang putih mampu membantu mengurangkan radikal dalam darah, sekaligus mengurangkan risiko seseorang menghidap kanser.

Bertindak sebagai anti bakteria dan antivirus Sejenis bahan iaitu allicin yang terkandung di dalam bawang putih ini bertindak sebagai antivirus dan antibakteria dalam memusnahkan beberapa mikrobakteria. Jadi, ianya amat baik untuk jangkitan perut, jangkitan influenza dan sebagainya.

Mengandungi banyak iodin Bawang putih mempunyai kandungan iodin yang tinggi yang baik untuk pesakit hypertiroid.

Dapat tingkatkan sistem imunisasi Kajian mendapati bahawa pengambilan bawang putih sebanyak dua hingga tiga ulas sehari selama tiga minggu akan meningkatkan aktiviti sel darah putih untuk melawan jangkitan dan tumor.

comments

  • There was a story.. During one mission oversea, more than thousand of us malaysian complained to our cook/chef.. What's wrong with the food, something like tasteless, something missing we said.. After a 'thorough' study, we found out that garlic was not there. The chef said he had ordered garlic (to some 'mat saleh') for so many times, but never arrived. We asked, what did you order? He said 'WHITE ONION'. No wonder..
  • Joriah  •  
    Ya, sememangnya bawang putih terkenal dgn khasiat dan kesihatannya di seantero dunia, seluruh negeri, hei bawang, hei putih, hei bawang, hei no. 1. hei bawang putih..................
  • OneEyedSnake  •  
    Garlic, vampire repellent. Don't leave home without it.... MUAHAHAHAHAHAHA
  • Saiful B  •  
    I have been eating raw garlic like 3 to 5 pc a week and have not flu or fever for the last 2 years..Garlic power...
  • HyperZ  •  
    Baik utk hilangkan love bite dengan cepat... hihihihih
  • Belle  •  
    ni kena mkn mentah atau mcmana ye?
  • midday  •  
    ada kah same khasiat nye
    pil garlic di pasaran dengan memakan bawang putih sebenar?
  • camelia  • 
    tak perlu makan garlic pills. original the best
  • noor izawati  •  
    garlic it's good for heart
  • lolita sane  •  
    siapa kata remaja tak suka garlic? garlic is the essence in Chinese and Italian recipes. time kt kolej mmdgkan aku kena msk sendiri, so small budget dan kualiti masakan org yg bkn jenis mmasak tu fhm2 je la. but garlic saved it all. nasi goreng, mee goreng, maggi goreng, pasta, semua dlm form yg paling simple, takat kicap dan garam, but the tasty kicks with garlic (bawang putih tumis). nak lazatkan dgn bawang merah boleh, tak nak pun boleh, asalkan ada garlic. termasuk utk masakan rebus (bila tak goreng psl minyak masak habis atau diet). smpai tahap bila tinggal mi spagetti je psl ramuan utk sos bolognaise dh habis, aku blasah je tumis garlic dan gorengkan mi spegeti yg dh direbus. sungguh lazat. only a year or two later baru tau spageti+garlic yg hentam masak tu sbnrnya salah satu jenis pasta yg dinamakan Aglio Olio. so it proves garlic is the main essence in cooking.
  • C H  •  
    Mengurangkan risiko kanser & risiko angin ahmar = KELENTONG.

    Siapa dia yang kata unsur 'Florida' didalam air boleh meningkatkan retakan tulang?
    Unsur "Florida" kepada tulang ialah menguatkan tulang, tapi berbahaya pada organ lain jikalau pengambilan terlalu tinggi. Cari dan sebarkan FAKTA, bukan AUTA.
  • sutram  •  
    Whoever discovered this in Malaysia...should be given the Datuk, Dato Sri. or the Tan, Tun Sri title IMMEDIATELY.......jokers !!!
  • Yus Op  •  
    bagus nanti nak cuba.. baik untuk gestrik
  • terri  •  
    saya makan bawang putih satu ulas 3x seminggu. saya dah 60 tahun, tidak ada sebarang penyakit. rambut saya kurang uban. mereka yang mempunyai penyakit seperti kencing manis, darah tinggi, masalah buah pinggang dan hati atau apa-apa penyakit perlu mendapat nasihat doktor atau dapatkan maklumat mengenai kesan sampingan bawang putih sebelum mengambil bawang putih. sebaik-baiknya ambil bawang putih secara mentah.
  • sutram  •  
    Garlic is known in the INDIAN kitchen since thousand of years and valued for the great medicinal value....I am surpriesed that now in 2013....Malaysia Boleh Land has discovered this....this is indeed a GREAT achievement....just keep it up....just wondering how many millions of Malaysians Tax payers money was spent for this great achievement !!!
  • daud  •  
    baru tau ke? arwah atuk aku dah amalkan tu lama dulu :)
  • Shahimi  •  
    ikan masak stim thai letak bawang putih & halia banyak2 perrrggghh sedap...keluar angin aku...ENO ASLI
  • A Yahoo! User  •  
    Enzym dalam bawang putih boleh memecahkan darah yang membeku dikesan bekam tersebut...so sekiranya kekasih gelap anda meninggalkan kesan pada mana - mana bahagian yang boleh menimbulkan syak...gunakanlah bawang putih untuk menghilangkan tanda ciuman tersebut...selamat berjaya
  • eric  •  
    tpi tak boleh amalkan berterusan.. sebb bawang putih boleh mencairkan darahh .. maknanya kalau luka,, darah akan kelaur jeee.. susah nak stopp... (itu yg aku tauu)... klu salah tolong betulkann ... :)
  • Marius  •  
    tuk kembung perut 

Khasiat bawang putih

By Diba S. | Tupai –   

Manfaat bawang putih atau nama botaninya Allium Sativum terhadap kesihatan telah diperakui sejak berabad-abad lamanya, tetapi kini para penyelidik mungkin telah menemui sekurang-kurangnya satu sebab mengapa.

Satu kajian baru menunjukkan sebatian yang diproses sel-sel darah merah dari bawang putih dihadamkan dan bertukar sebagai sel hidrogen sulfida (H2S), yang melegakan saluran darah dan meningkatkan aliran darah. Oleh itu, pengambilan bawang putih boleh meningkatkan bekalan semula jadi kimia penting dan berperanan dalam mengurangkan risiko penyakit jantung.

Dalam kajian yang pernah dibuat sebelum ini menunjukkan pelbagai keputusan yang berbeza mengenai khasiat bawang putih. Sebagai contoh, beberapa kajian telah menemui beberapa manfaat, tetapi dalam satu kajian berasingan pula menunjukkan khasiatnya untuk mengurangkan risiko penyakit jantung.

Tetapi para penyelidik menyatakan jika kajian selanjutnya mengesahkan penemuan bahawa bawang putih berupaya untuk menghasilkan hydrogen sulfida yang boleh memberi manfaat kesihatan untuk tubuh badan.

Dalam kajian itu, penyelidik Benavides Gloria dari Universiti Alabama di Birmingham, dan rakan-rakannya menganalisis kesan jus yang diekstrak daripada bawang putih pada sel darah merah manusia di dalam makmal.

Mereka mendapati sel-sel darah merah dengan serta-merta mula menghasilkan hidrogen sulfida selepas mendapat dos kecil bawang putih. Jumlah bawang putih yang diuji di makmal adalah lebih kurang sama dengan dua ulas bawang putih untuk orang dewasa biasa.

Ujian selanjutnya menunjukkan tindak balas kimia utama yang berlaku pada membran sel-sel darah merah, tetapi sejumlah kecil hidrogen sulfida juga dihasilkan dalam sel.

Beberapa tumbuhan selain daripada bawang putih mengandungi blok binaan hidrogen sulfida untuk memberi manfaat kesihatan, dan para penyelidik mengatakan bawang putih adalah satu-satunya bahan yang biasa digunakan dalam diet manusia.

comments

  • klu x ade bawang putih dlm masakan mcm x ckup lengkap resepi....
  • Hana  •  
    bawang putih jeruk sedap....pembuka selera
  • Eliah  •  
    Bawang putih baik untuk menurunkan tahap kolestrol, suami sy amalkan alhamdulillah rasanya agak pedih sedikit bila di makan mentah. tp kesan nya alhamdulilla memuaskan.. cuba la makan sebiji lunch time setiap hari..
  • Radio Active  •  
    "....bawang putih berupaya untuk menghasilkan hydrogen sulfida yang boleh memberi manfaat kesihatan untuk tubuh badan."? Artikel ini amat terpesong. Banyak kali hydrogen suphide (H2S) disebut berkaitan dengan bawang putih. H2S adalah sejenis gas yang amat beracun dan dalam kuantiti yang disebut dalam artikel ini, jumlah itu boleh membunuh seorang manusia. Kebaikan bawang putih? Biar betul si penulis nih...... Fakta ini boleh dipertikaikan. Sama ada Diba S (Tupai.com) ni penipu atau laporan kajian yang tidak di ceritakan sepenuhnya. Bodoh punya artikel!
  • Carlito  •  
    Saya makan bawang putih mentah-mentah dah lama..tapi tak ada ape-ape kesan kebaikan kesihatan pun.
  • Siti Fatimah  •  
    asalkan makn x berlebihan nnti berbau huhu
  • Walker  •  
    Telur Najib kena rendam air bawang putih. Why is our PM Najis keeping quiet with Deepak's declarations? ?? Our Kak Ros is thick skinned enough to have her own autobiography. What quality does she have?? I wonder if she admits herself as betina Puaka??
  • nozzy  •  
    tak lama lg kuar jus bwg putih laa plak..
  • Nurisyabibie  •  
    ?????!!!!! biar betul artikel nih?! saya memang pernah dengar bawang putih memang banyak khasiat.salah satunya bawang putih ini juga boleh dijadikan antibiotik kepada sesetengah jangkitan kuman dan saya masih mencari lagi maklumat tentang bawang putih.tapi artikel ini memang nampak terpesong...betul ke bawang putih menghasilkan hidrogen sulfida ? bukan ke hidrogen sulfida tu berbahaya dan sangat beracun ( hidrogen + sulfur = hidrogen sulfida ). saya harap pihak yg mewujudkan artikel ini meneliti semula dan memberi fakta yang benar. ....DOSA TAU BAGI AJARAN SESAT KAT ORANG....
  • Ju  •  
    i like it
  • viveka  •  
    try garlic pearls. good for your health
  • Sharon Batia  •  
    Terima kasih kepada "Yahoo M" kerana memberi penjelasan mengenai khasiat bawang putih...Semoga yg tak tau pasal bawang putih bolehlah dapat keterangan lanjut dari article ni ya....
  • shamsiah  • 
    disamping menyedapkan makanan,bawang putih juga berguna untuk kesihatan.2 in 1 la.
    amalkan memakan bawang putih.chaiyok
  • Kowalski Stratocaster  • 
    ummmm..... bawang merah plak? ada khasiat ker? nak tau jugak....
  • Jimmy  •  
    makan mentah atau di masak. apa perubahan khasiatnya.
  • Abeez  •  
    habeh laa ketiak pun bau bawang putih...
  • Ammar fahrin  •  
    kalu masak mee maggi, menumis atau buat sup ayam, memang letak bawang putih lebih..akulah yang menghabiskannya. Baik untuk kesihatan dalam lelaki jugak he, he, he
  • nam  •  
    org tua cakapbawang putih utukhalau hantu......tu lah khasiat dia...
  • Alruqiyah  • 
    Al ruqiyah mustajab klinik merawat segala jenis gangguan sihir,segala jenis gangguan saka dll.99,jln kemboja 20,taman spice village,bandar amanjaya,sg petani kedah..0142486288..waktu rawatan 10mlm hgga habis pesakit..kos rawatan seikhlas hati anda.semoga allah memberkati usaha kita.
  • Ash  •  
    stupid dan buduh punya artikel betul2 terpesong, H2S adalah satu satunya acid yang buleh menyebabkan kematian sekira level concentrasinya diatas 10 ppm...bangang betul penulis ni
  • zzzzzmmmm  •  
    sahlah kau bau mamak ni

Perhatian: Pemaparan tajuk-tajuk, gambar-gambar dan segala bagai, adalah pandangan dan pendapat peribadi yang lebih menjurus kepada sikap dan sifat untuk menjadi lebih baik dengan mengamalkan gaya hidup menurut perentah dan larangan Allah S.W.T., antaranya bersikap dengan tiada prasangka, tidak bertujuan untuk kebencian, tidak berkeperluan untuk bersubahat dengan perkara bohong dan tiada kaitan dan berkepentingan dengan mana-mana individu. Jujur., aku hanyalah hamba Allah S.W.T., yang hina dina. BERSANGKA BAIK KERANA ALLAH S.W.T..


Tiada ulasan: